Bese Ferenc: amíg én vagyok Soroksár polgármestere sem további hajléktalanszálló, sem a kerület központi részén hajléktalanoknak szánt lakás nem fog megépülni

Tegnap az Utcáról Lakásba! Egyesület tett ki nyilatkozatot annak érdekében, hogy elfogadtassák a soroksári lakosokkal a hajléktalanok befogadására szánt bérlakások építését, ma pedig az abban írtakat cáfolta illetve tisztázta Bese Ferenc polgármester.
Az alább megjelent közleményt változtatás nélkül hozzuk le.
Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy Soroksár egy nyugodt, kertvárosi hangulatú kerület, amelyen a jövőben sem kívánunk változtatni. Az elmúlt években a lakosság eleget szenvedett a Grassalkovich úti három hajléktalanszálló miatt, ahol közel 500 személy él, és ami rendkívüli terhet jelent már így is Soroksár számára. A környéken élők közérzetét – a visszajelzések szerint – negatívan befolyásolja az intézmény.
Hisszük, hogy a leginkább elesett és rászoruló polgártársaink megsegítése rendkívül fontos feladat, ám a soroksáriak érdekeit előtérbe helyezve, olyan megoldást kell találnunk a kérdésben, amely mindenki számára elfogadható.
Az elmúlt napokban több téves információ is megjelent a Láng Endre utcai, hajléktalanok elszállásolását célzó beruházás kapcsán. Az üggyel kapcsolatban az alábbiakról szeretném tájékoztatni a lakosságot.
A Fővárosi Kormányhivatal vezetője megállapította, hogy az építkezés megkezdése – hiányos, nem megfelelő bejelentés miatt – jogszerűtlen volt.
Egyeztetést folytattam az Utcáról Lakásba! Egyesület vezetőjével annak érdekében, hogy a tervezett beruházás ne a Láng Endre utcában valósuljon meg. A tárgyalás során felajánlottam csereingatlan lehetőségét, illetve felvetettem, hogy az Önkormányzat meg is vásárolná a telket. A szervezet képviselője mindkét ajánlatot visszautasította. Olyan állítások is elhangzottak, hogy közös fórum megtartásában egyeztünk meg az Egyesület vezetőjével. Szó sem volt ilyenről!
Biztosítok mindenkit, hogy amíg én vagyok Soroksár polgármestere sem további hajléktalanszálló, sem a kerület központi részén hajléktalanoknak szánt lakás nem fog megépülni.
Az Egyesület egyébként egy több lakásból álló társasházat szeretne felhúzni, ahova több hajléktalan család beköltöztetését szeretnék legkésőbb jövő év elején megkezdeni. Az egyesület honlapján, sem pedig internetes forrásokban nem találtunk olyan sikertörténetet, amely arra utalt volna, hogy az Egyesület tevékenysége, hosszútávú megoldást nyújtott a programokban részt vevő hajléktalanok számára.
Az építkezés megakadályozásához egyébként annak a jogszabálynak az elfogadására lett volna szükség, amelyet az ellenzék a múlt heti testületi ülésen nem szavazott meg.