Népszámlálás lesz jövőre, újdonságokkal

Online is kitöltheti a 2021-es népszámlálás kérdőívét az, aki nem akar találkozni a számlálóbiztossal – írta a Magyar Hírlap.

Fél év és kezdetét veszi a 2021-es népszámlálás, ami több szempontból is különbözni fog az eddigiektől. A társadalmi folyamatok változása szükségessé teszi, hogy a magyarországi és az európai uniós döntéshozók számára a döntések előkészítéséhez és azok hatásainak méréséhez megbízható, időszerű és területileg részletes adatok álljanak rendelkezésre. Ehhez biztosít egyedülálló adatforrást a népszámlálás, ami egy, a hazánk teljes lakosságát érintő, tízévente ismétlődő, kötelező adatfelvétel.

A jövő évi népszámlálás május elsején kezdődik és június 28-ig tart. A háztartásokba 2021 áprilisának utolsó napjaiban fog megérkezni a KSH népszámlálásra felkérő levele, ami tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése egy kifejezetten erre a célra létrehozott, biztonságos online oldalon. Azokat, akik május 16-áig nem élnek az önálló, kényelmes és biztonságos online kitöltés lehetőségével, május 17. és június 20. között számlálóbiztosok keresik fel. A népszámlálásban mindenki számára kötelező a részvétel, a kérdőívek kitöltése törvényi kötelezettség, de a KSH azon dolgozik, hogy ez a feladat a lehető legkevesebb terhet jelentse a lakosság számára.

A 2021-es cenzus visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint az adatszolgáltató nevének megadását is kérik, összhangban a többi uniós tagállam eljárásával. Fontos azonban, hogy a népszámlálás, a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg.