Így közlekedhetünk az M3 metró középső szakaszának felújítása idején

2020. november 7-én, szombaton kezdődik az M3 metró felújításának harmadik, belvárost érintő üteme, a metróvonal Nagyvárad tér és Lehel tér közötti szakaszának teljes lezárásával. A metró mind hétköznap, mind hétvégén Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig jár majd, a kimaradó szakaszon a rendelkezésre álló kapacitás maximális kihasználásával, a legtöbb útszakaszon buszsávban közlekedő, csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszokkal lehet utazni. Ugyan a BKK és a BKV mindent megtesz a nehéz közlekedési körülmények enyhítésére, minden közlekedőnek az eddiginél hosszabb utazási időre kell készülnie. A gépjárművel közlekedőknek a Váci úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Üllői úton és a Kiskörúton kell a legjelentősebb változásokra készülniük.

Soroksár térsége

  • Az M3-as metró középső, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti szakaszának lezárása ideje alatt belvárost továbbra is a Soroksári úton át a Boráros tér felé indulva érdemes megközelíteni. A gyorsabb belvárosi kapcsolat érdekében a 66-os busszal érkezők Pesterzsébeten közös megállóhelyen, Pesterzsébet felső HÉV-állomásnál a 223M gyorsjáratra szálljanak át a Boráros tér felé, ahol a sűrűbben közlekedő 2-es és a 4-es, 6-os villamost is el lehet érni.
  • Soroksárról további alternatív eljutási lehetőséget jelent a H6-os HÉV, melyről a Közvágóhídnál a sűrűbben közlekedő 2-es villamosra átszállva lehet továbbutazni a városközpont felé.
  • Soroksár felől a belváros eléréséhez további alternatívát jelent a Ferencváros érintésével a Keleti pályaudvarig közlekedő – Budapest-bérlettel igénybe vehető – elővárosi vonatok használata.
  • Az érintett lakótérségből a déli vonalszakaszon újra közlekedő M3-as metrót a Határ út állomásnál lehet a legkedvezőbben elérni, ahová a 66-os autóbusszal továbbra is el lehet jutni. A metrópótlás korábbi ütemében bevezetett közlekedési rend tapasztalatai alapján a 66E járat ismét közlekedni fog a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. A belváros felé a Nagyvárad tértől tovább a metró helyett az igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként induló metrópótló buszokkal, valamint a Haller utcán át közvetlenül a pesti rakpart felé közlekedő új 2M villamossal lehet utazni.
  • A BILK térségét csúcsidőszakban a továbbiakban ismét a 66E járat szolgálja ki.
  • A helyközi járatokat üzemeltető VOLÁNBUSZ tervei alapján a Grassalkovich úton és a Soroksári úton közlekedő elővárosi járatok a reggeli csúcsidőszakban a Népliget autóbusz-végállomás felé betérést tesznek a Nagyvárad térre, elérve a metrópótló buszokat és a metrópótló villamosokat. Az elővárosi autóbuszok a fővároson belüli utazáshoz Budapest-bérlettel igénybe vehetők.
  • A várost átszelő utazások segítése érdekében – a belvárost és a pótolt metrószakaszt elkerülve – az M3-as metróról a Népliget állomáson az 1-es villamosra szálljanak át. A metró északi és déli üzemelő szakaszait a Hungária gyűrűn át – a Göncz Árpád városközpont és a Népliget metróállomás érintésével – összekapcsoló 1-es villamosjárat kínálatát a BKK jelentősen megerősíti: a Bécsi út / Vörösvári út és a Népliget között 1M jelzéssel új sűrítőjárat indul.

Soroksár-Újtelep térsége

  • Az M3-as metró középső, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti szakaszának lezárása miatt Soroksár-Újtelep térségéből a BKK továbbra is biztosít kedvező, alternatív belvárosi kapcsolatot: hétköznap csúcsidőszakokban a már korábban bevezetett 223M jelzésű gyorsjárattal közvetlenül elérhető a Boráros tér, ahol a sűrűbben közlekedő 2-es és a 4-es, 6-os villamosra is át lehet szállni.
  • Az érintett lakótérségből a déli vonalszakaszon újra közlekedő M3-as metrót a Határ út állomásnál lehet elérni, ahová a 123-as és a 123A busszal továbbra is el lehet jutni. A belváros felé a Nagyvárad tértől tovább a metró helyett az igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként induló metrópótló buszokkal, valamint a Haller utcán át közvetlenül a pesti rakpart felé közlekedő új 2M villamossal lehet utazni.
  • A várost átszelő utazások segítése érdekében – a belvárost és a pótolt metrószakaszt elkerülve – az M3-as metróról a Népliget állomáson az 1-es villamosra szálljanak át. A metró északi és déli üzemelő szakaszait a Hungária gyűrűn át – a Göncz Árpád városközpont és a Népliget metróállomás érintésével – összekapcsoló 1-es villamosjárat kínálatát a BKK jelentősen megerősíti: a Bécsi út / Vörösvári út és a Népliget között 1M jelzéssel új sűrítőjárat indul.

További információ ITT érhető el az M3 metró Lehel tér – Nagyvárad tér szakaszának lezárása idején érvényes forgalmi rendről.