Több mint négyezer liter olajszennyeződést szívtak le a Soroksári-Dunánál

A Duna–Ipoly Nemzeti Park és a vízügy munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy felszámolják a Ráckevei–Soroksári Duna-ágnál (RSD) lévő olajszennyezést.

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb szennyezése történt a Ráckevei-Duna-ágon. Ismeretlenek december 9-10. környékén nagy mennyiségű, több köbméternyi fáradt olajat engedtek le Szigetszentmiklóson, az Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába. Az olaj legnagyobb részét egy úszóláp fogta fel, onnan kell eltávolítani a szennyeződést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében azt írta, hogy a védett természeti értékek iránti legnagyobb odafigyeléssel történik a kármentés, amiben a nemzeti park mellett három vízügyi igazgatóság (KDVVIZIG, KÖTIVIZIG, ÉDUVIZIG) munkatársai is részt vesznek. Az OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítást rendelt el. A beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe. A munkagépek a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de az összes olyan növényt eltávolítják, amelyet olajszennyezés ért.

A vízügy vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközzel végzi az olaj leszívását a vízfelszínről. Hétfőn négy ezerliteres tartályt és több 220 literes hordót töltöttek meg. Ezeket egyelőre konténerekben tárolják a helyszínen. Hétfőn a megrekedt olaj eltávolítása miatt kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket. A kármentesítéshez ideiglenes utat is kellett építeni, de ezt később elbontják, a területet helyreállítják.

Hogy hol ereszthették be az olajat, az ipari búvárok segítségével is próbálják megállapítani.