Megérkezett Soroksárra a Betlehemi Láng

“Idén sajnos a cserkészek – a vírushelyzet miatt – nem tudták elhozni Soroksárra a Betlehemi Lángot, így a mai napon elmentem Gödöllőre, ahol a polgármestertől átvettem azt.

A soroksári adventi koszorú utolsó gyertyáját a Betlehemi Lánggal fogjuk meggyújtani a hétvégén.” – olvasható Bese Ferenc polgármester Facebook oldalán.

Tőlünk távol, majd kétezer éve, a Közel-Keleten egy szerény istállóban gyermek született, hogy megváltoztassa a világot. Tanítása valami merőben új volt: a szeretet vallása. Születése helyén ma örökmécses ég. Karácsony előtt onnan jön el évről évre a Betlehemi Békeláng Ausztriába, majd onnan terjed embertől emberig Európa-szerte, sőt immár tovább Ázsiába, Amerikába. Ez a láng a béke szimbóluma, amely karácsonykor már több tízezer otthonban ragyog a világon.

A betlehemi láng eredete

A betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, mikor II. Orbán pápa felhívására az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja csatlakozva a keresztes hadjárathoz Jeruzsálembe ment, azzal a céllal, hogy a reményt jelképező békelángot elhozzák városuk lakosainak.

Visszatérésüket a pápa már nem élte meg, a lovagok ugyanis három évvel később, 1099-ben épp karácsony előtt érkeztek csak vissza Firenzébe, az út viszontagságaitól megtörve. A békelángot a helyi katedrálisban helyezték el, az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.