A károk teljes helyreállítása még évekig is eltarthat

Az azonnali kárelhárítást végző szakemberek igyekeznek vasárnapig felszámolni az olajszennyeződést, ám a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása még várhatóan évekig is eltarthat.

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál.

2020. 12. 15-én kedden az ipari búvárok nagy pontosságú geodéziai GPS műszerrel mérték fel a szennyezett terület nagyságát (1836 m2), majd vízügyes szakembereink megtervezték a kármentesítő utak optimális nyomvonalát és elkészítették a mentési tervet.

Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a vízügy munkatársai. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.

Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, melynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt – írta sajtóközleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.