Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj első része

Januártól megkezdődik a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítéseközölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 2024-re a teljes havi ellátást duplázva kapják majd az idősek.

Ez az intézkedés 2,5 millió magyar embert érint, ugyanis ennyien részesülnek nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon.

A nyugdíjasok megszokhatták, hogy amikor nehezebb idők jönnek, és „összébb kell húzni a nadrágszíjat”, akkor a baloldali kormányok rajtuk spóroltak. Ezért szüntették meg a 13. havi nyugdíjat is. A Bajnai-kormány a 13. havi ellátás helyett nyugdíjprémiumot vezetett be, amit azonban egyetlen baloldali kormányzati évben sem fizettek ki, mert nem tette lehetővé az ország gazdasági teljesítménye.

Ezzel szemben a jobboldali kormányzat idején már háromszor sor került nyugdíjprémium folyósítására is.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány vállalása, hogy megőrizze a nyugdíj vásárlóértékét, ezért mindig a tervezett infláció mértékével megfelelően emeli a nyugdíjakat. Idén január elsejétől három százalékkal emelkedett a nyugdíjak alapösszege is.