Márciusig maradnak a korlátozások

“Azt állapítottuk meg, hogy a novemberben meghozott intézkedések megfékezték a járványt, bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne. A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt”

-mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón.

MTI/Balogh Zoltán

Mindez azt jelenti, hogy a kijárási korlátozás fennmarad,  az éttermek, vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények is zárva maradnak.

A lakosság beoltottsága szempontjából Izrael áll a legjobban, ahol a lakosság közel 50%-a be van már oltva, őket követi Nagy-Britannia. Az unióban viszont sajnos csak két százaléknyi az átoltottság a vakcinahiány miatt. Ezért is tárgyal a kormány más gyártókkal is.

A Szputnyik V vakcinát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, ez az egyik legjobb technológiával készült oltóanyag. Ezt bizonyítja, hogy a németek is dolgoznak a vakcina engedélyeztetésén. Magyarország Oroszországgal már szerződést is kötött, ennek következtében február végégig közel 300 ezer ember beoltására elegendő vakcina fog érkezni.

A kínai vakcinából 500 ezer adagot kaphat a következő hónapban Magyarország.

Ezenkívül Gulyás Gergely bejelentette:

  • Idén 4%-kal emelik a minimálbért. A közmunkabér így 85.000 Ft, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 110.000 Ft lesz.
  • 45 milliárd pluszforrást biztosítanak a falvakban működő kisboltoknak. Egyedi pályázati rendszerben lehet a támogatást kérni.
  • A vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a zárás, éppen ezért a velük tartott tárgyalások során megállapodtak, hogy bértámogatásokkal segítik a szektort.