Orbánhegyi-dűlőn lesz az új HÉV megálló! Önök mit szólnak?

A H6-os ráckevei vonal a tervek szerint a csepeli (H7) és szentendrei (H5) hévekkel együtt átfogó fejlesztésen esik át, első ütemben föld alatt a H7-tel együtt a Kálvin térig, távlatilag pedig 5-ös metróként a belváros alatt a H5-tel összekötve szolgálja majd a térség lakóit. Soroksáron megszűnik a Szent István utcai megálló, helyette az Orbánhegyi dűlőnél fog megállni a HÉV.

A H5, H6, H7 vonalak teljes járműállománya helyett új, alacsonypadlós, klimatizált, akár 100 km/h-s sebességre is képes, egyterű szerelvények érkeznek a tervek szerint 2023-2025 között. A tervek szerint akadálymentesek lesznek a megállók,  autóparkolók és kerékpártárolók is létesülnek. Ráckevéről a mainál fél órával hamarabb lehet majd elérni a belvárost.

A Közvágóhídnál az 1-es villamosra és a Déli Körvasútra, a Boráros téren a nagykörúti villamosokra (4-6), a Kálvin téren az M3-as és M4-es metrókra lehetne átszállni. A fejlesztés második ütemében megtörténne a vonal összekötése a H5-ös hévvel és létrejönne az ötös metró. A föld alatt tovább folytatódó M5-ösről az M2-re és az M1-re is át lehetne majd szállni, illetve Óbuda, Szentendre felé alakulna ki közvetlen kapcsolat. Az ötös metró megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése megkezdődött.