Megépülhet a dél-budapesti kerékpárút

Miután a főváros kihátrált a XXI., XXIII. és a XVIII. kerületeket összekötő dél-budapesti kerékpárút megépítéséből, a kormány támogatásával mégis lehetőség nyílik a beruházás megvalósítására, méghozzá a tervezettnél jóval nagyobb összeget szánnak rá: 14 milliárd forintot.

A kerékpáros fejlesztés 2016-ban indult el a fővárosi önkormányzat, a XXI., XXIII., és a XVIII. kerületi önkormányzatok közös Európai Uniós projektjeként. A beruházást a fővárosi önkormányzat új vezetése 2020 júniusában leállította. Azonban a három érintett kerület képviselő-testületi határozatot fogadott el, mivel a beruházás megvalósítását szükségesnek tartják. A közös törekvést támogatva a kormány 14 milliárd forintot biztosít a fejlesztésre, amelynek keretében a három kerületet összekötő kerékpárúton kívül futópálya, kültéri fitnesz-park és gyermekjátszótér kerülne kialakításra, az évtizedek óta használaton kívüli “Nagy Burma” iparvágány helyén.

A projekt kapcsán Bese Ferenc, Soroksár polgármestere és Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára tartott bejárást Soroksáron és megtekintették a Molnár-szigetet is, ahol a gyalogos-kerékpáros híd létesülhet, amely összeköti majd Csepelt és Soroksárt.