Illegális cigarettagyár működött Soroksáron

Illegális cigarettagyár üzemeltetői ellen emelt vádat a minap a Fővárosi Főügyészség: a soroksári moldáv–román illegális cigarettagyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kommandósai ütöttek rajta.

Az adóhatóság nyomozói az üzemet és a raktárépületet is érintő akció során több részegységből álló gépsort, valamint nagy mennyiségű, az illegális cigarettagyártáshoz szükséges alapanyagot, így egyebek mellett 35 tonna fogyasztási dohányt, illetve több mint hatmillió szál cigarettát foglaltak le.

A cigarettagyárat még két éve alakították ki a külföldi bűnözők Budapesten. A nagyjából 200 millió forintnyi befektetést igénylő illegális vállalkozást 2019 februárjában kezdték a telepíteni. A banda két hazai vezetője – egy 29 és egy 45 éves külföldi férfi – Soroksáron bérelt ki két raktárt.

Az ingatlant a gyártáshoz teljesen átépítették, a csarnok falait belülről hangszigetelték. Porelszívó- és szellőztetőberendezést telepítettek, külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki. Szintén a csarnokban hozták létre a munkások lakrészét is.

A vádirat szerint egy román–moldáv állampolgárságú férfi egy román társával együtt intézte az alapanyagok üzembe szállítását, a gyártás, termelés ellenőrzését, majd a késztermékek elszállítását is.

A raktárba apránként külföldről érkezett a gyártósor, hogy senkinek ne legyen gyanús. Ezután megrendelték az alapanyagokat: a dohányt, a füstszűrőt, a cigarettapapírt és cigarettásdobozokat. Az alapanyagok egy részét a Magyarországon épült cigarettagyárban dolgozták fel, a másikat tovább vitték a többi EU-s országba telepített gyárba.

A külföldi munkások jellemzően interneten talált telefonszámon jelentkeztek a munkára, de volt olyan is, akit Moldáviában személyesen kerestek meg a munkalehetőséggel.

A soroksári üzem utánpótlás-raktárából 14 kamionnyi áru került elő: 139 raklap cigarettásdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, hatszáz liter folyékony ragasztó, harminc raklap lefóliázott papírtekercs. A rengeteg kelléken és gyártóeszközön kívül cigarettapihentető gépet is használtak, ami az illegális gyártásra egyébként nem jellemző. A gyártás volumenét mutatja, hogy a helyszínen háromszáz kilogramm dohányport találtak, amelyből egy kiló nagyjából hárommillió szál cigaretta gyártásával keletkezik. Ez azt bizonyítja, hogy a gépsoron korábban legalább 900 millió szál, azaz 45 millió doboz cigarettát állítottak elő.

Az elkövetői kört és az általuk több országban létrehozott és üzemeltetett illegális cigarettagyárakat és raktárakat az OLAF ügyindító jelzése és az Europol által készített elemzések támogatásával sikerült azonosítani nyolc hónappal a kezdés után.

A vádlottak a vád szerint csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek, amihez a külföldi munkások szándékosan segítséget nyújtottak. A Fővárosi Főügyészség összesen 22 személy, köztük a két külföldi szervező és a külföldi munkások ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette.

A NAV nyomozói és kommandósai 2019. október 9-én léptek akcióba. Videó itt megtekinthető.