Áll a bál az új Kiságért Egyesület körül

Tegnap robbant a hír a Facebookon, miszerint a Kiságért Egyesület – amelynek egyik fő célja a Molnár-szigeti kiság tisztítása – egyik alapító tagja kilépett az alig két hete bejegyzett egyesületből.

Az ok egyszerű: a kilépő tag állítása szerint a korábbi civil kezdeményezését és munkáját egy csapásra ellenzéki propaganda akcióvá alakították.

A helyi DK és Momentum hogyan érte ezt el, arról a kiság megmentéséért eddig legtöbbet dolgozó soroksári lakos részletesen is írt, amit most röviden összefoglalunk.

Ami a helyi ellenzéki politikai pártoknak eddig nem volt a birtokában azok az engedélyek voltak, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egyáltalán bármilyen munkát végezhessenek a kiságon. Éppen eddig nem is jeleskedtek a politikusok a fizikai munkavégzésben, vélhetően azért, mert sajátjukként azt nem tudták „eladni”. Ezen változtatott a „politikamentes” egyesület létrehozása, hiszen a két jóindulatú civilt, akiknek egyébként saját nevükre szóló engedélyük volt a munkákra, a maguk oldalára állítottak. Így történhetett, hogy a civilek engedélye egy megállapodási szerződés keretében, átvándorolt a két ellenzéki párt helyi vezetőjéhez.

Bányai Amir (DK-s önkormányzati képviselő)

Az engedélyek birtokában, a jelek szerint már nincs szüksége Bányai Amir DK-s és Koncz Róbert Momentumos helyi elnököknek a két civilre, akik egy éven keresztül saját idejükben, saját pénzükből végezték a munkát. Ehelyett saját zászlójuk alatt invitálják a soroksári tenni akaró lakosokat arra, hogy együtt – vagyis továbbra sem ők, hanem a lakosság – tisztítsák a Dunát.

Koncz Róbert (Momentum soroksári elnöke)

Az eredeti munkát végző civil személy kérdőre vonta az Egyesületet és a helyi Momentum elnökét Koncz Róbertet, hiszen elmondása szerint nem ez volt a megállapodás, amikor az Egyesületet közösen megálmodták. A vita vége az lett, hogy az Egyesületből pont az lépett ki, aki eddig végezte a munkát, cserébe Soroksár ellenzéki vezetői mind az elnökségben ülnek és az elmondások szerint learatják a „babérokat”.

Az alapító írásából egy részletet itt olvashatnak:

Milyen érdekes, hogy a megállapodás után egyből, a Zsolti engedélyei birtokába, arra és az egyesületre hivatkozva, a DK-s Bányai Amir, és a DK-s Pál Géza, azonnal kipakolt egy kupac kolokánt, és ezzel szét szelfizve magukat, DK-s színekben, azonnal elkezdték posztolgatni a 2-3 órás hős tettüket!

Mi ez, ha nem politikai párt, és ön reklámozás, egy civil kezdeményezésbe, azt felhasználva, kihasználva! Az ígéret nem betartásáról nem is beszélve!

A Momentum helyi elnöke, az egyesület elnöke, Koncz Robi meg még ki is áll és dicsőíti a hősöket!

Ennyit a Momentum és a Dk-ás helyi elnökök szavahihetőségéről!

Egyértelmű, hogy a kiság pucolására szóló engedélyt, csak erre akarták felhasználni, és nem valójában a kiság pucolása érdekelte őket!”

– tette közzé a Kiság Fórum Facebook csoport alapítója, aki egyben az Egyesület korábbi megálmodója is.

Kár, hogy egy civil kezdeményezésből, a korábbi alapító szerint politikai propagandát csinál az ellenzék. A bejegyzett Egyesület a jelek szerint körülbelül két hétig tudott politikamentesen működni.

További részletek a Molnár-sziget, Kiság Fórum Facebook csoportban.